Vad är sodavatten till drinkar?

sodavatten som hälls upp i drinkglas
Kan man använda vilket bubbelvatten som helst till drinkar som Mojito eller Tom Collins? I den här artikeln reder vi ut vad sodavatten är för något, samt var du kan hitta det i matbutiken.

Tänker du på sodavatten så ser du säkert ett hav av bubbelvatten framför dig. Förutom sodavatten pratar vi om mineralvatten, kolsyrat vatten, vichyvatten och tonic water, bara för att nämna några. Men kärt barn har många namn, eller? Ska du blanda lite drinkar kanske det räcker med att greppa tag i första, bästa bubbelvatten du ser på hyllan i butiken?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. De skiljer sig nämligen åt i smakämnen, mineraler och salter. Men just hur de skiljer sig åt är inget vi kommer ta upp här, utan nöjer du dig i stället med ett kortfattat svar så kan vi konstatera att sodavatten är kolsyrat vatten med tillsatt salt, vilket ger en lätt sälta som utmärker drycken.

Sodavatten är kolsyrat vatten med tillsatt salt.

Vilken ska man köpa?

I allra de flesta matbutiker finns en mindre 33 cl-flaska i PET som säljs av Spendrups, försedd med svart och vit etikett som det står ”Soda” på. Detta är ett sodavatten med stora bubblor och härlig sälta som passar utmärkt för drinkar. Använd den till Mojito, Tom Collins eller andra klassiska drinkar och du får den rätta smaken, precis som det är tänkt. Du hittar flaskan bland alla övriga bubbelvatten.

Kan man göra eget sodavatten?

Kort svar: nej. Hittar du inget sodavatten i matbutiken (eller för all del inte orkar handla) så räcker det tyvärr inte att göra eget bubbelvatten och dutta i lite salt i det. Sodavatten är mer komplext än så och består bland annat av natriumkarbonat och natriumklorid. 

Men vill du så kan du ju alltid byta ut sodavattnet mot till exempel ett valfritt kolsyrat vatten, gärna med neutral smak. Det här betyder ju dock att om du till exempel blandar en mojito så försvinner sältan och ger den något mindre sting – vilket å andra sidan kan uppskattas av vissa.