72 h i Rom: Miniguide om restauranger, sevärdheter och områden

Cool bar i området Monti med grönskande växt på fasad

Under tre dygn hinner du bocka av det mesta på saker att göra i Rom. Från att äntra Colosseum till att kasta mynt i Fontana di Trevi-fontänten – och äta stans bästa pasta. Den här guiden tar dig från A till Ö i städernas stad med grymma tips på restauranger, sevärdheter och pittoreska områden att spatsera i.

Okej, håll i dig, för nu kommer en komplett miniguide om hur du bäst spenderar tiden i Rom på tre dygn. Från dess att du landar på flygplatsen i Fiumicino till det är dags att packa ihop resväskan och bege dig hemåt – eller ge dig vidare söderut till kanske Amalfikusten. 

Guiden riktar sig främst till förstagångsbesökaren i Rom men även den mer invigda som söker autentiska restauranger och trattorior dit romarna själv går. Allt för att skapa en perfekt Rom-resa med den rätta Italienkänslan.

Innehållsförteckning

Transfer: Ta sig från flygplatsen (Fiumicino) till Rom centralstation

Flyger du till Rom är det förmodligen Fiumicino som är flygplatsen du landar på, belägen strax väster om huvudstaden längs med kustlinjen. Enklaste och billigaste sättet att sedan ta sig in till Rom är att åka tåg från flygplatsen till Roma Termini som är Roms centralstation. 

Tåg som anländer till Roma Termini

För att hitta tågstationen på flygplatsen går du till terminal 3 och för snabbast tågresa utan stopp är det Leonardo Express du ska hoppa på, som körs av Italiens stora tågaktör Trenitalia. Biljetter går att lösa i biljettautomater strax bredvid perrongerna, likväl köpas online i appen – men behövs knappast förbokas. 

Själva tågresan tar endast 30 minuter och går i skytteltrafik mellan flygplatsen och Roma Termini var 15:e minut. En enkel biljett kostar 14 €. 

Transport: Så tar du dig runt i stadskärnan

Väl på plats i Rom och klivit av tåget på Roma Termini centralstation önskar du säkert ta dig direkt till ditt boende. Då Rom saknar ett välutvecklat tunnelbanesystem i dess centrala delar är buss oftast det bästa sättet att ta sig runt med kollektivtrafik, samt det billigaste (1,50 € per bussbiljett).

Busshållplatserna finns precis utanför Roma Termini i dess nordvästra riktning. Bussbiljetter i Rom köper man främst i tidningsstånd eller i tobaksaffärer, så kallade Tabacchi, och är märkta med bokstaven ”T” (se exempel nedan i bild).

Busshållsplats i Rom med affär jämte där man köper biljetter
Bussbiljetter i Rom köps enklast i tobaksaffärer märkta med "T", till höger i bild.

Områden: Här ska du bo och spatsera omkring i Rom

Var ska man bo i Rom är en ständig fråga – inte så konstigt då staden har cirka 3 miljoner invånare. Det som är bra med Rom är dock att staden är relativt så kompakt och det är enkelt att promenera från A till B. Bor du hyfsat centralt – eller för den delen mitt i smeten – så har du många sevärdheter precis runt hörnet i stort sett.

I denna guide vill vi lyfta fram tre områden på säkra kort för den rätta ”Rom-feelingen”: Centrum, Monti och Trastevere. Det är dessa områden som turister oftast bor i, både vad det gäller förstagångsbesökare men även mer invigda Rom-entusiaster.

Centrum

Mitt i smeten hittar vi centrum, eller Roms historiska centrum som det kallas. Egentligen består centrala Rom av flera mindre olika distrikt, men för enkelhetens skull brukar dessa klumpas ihop till ett område.

I stans mittpunkt finns alla stora sevärdheter som bland annat Pantheon, Fontana di Trevi och Spanska trappan. Bo här om du vill ha sevärdheterna endast runt hörnet och vara ”där det händer”. Med fullt av charmiga uteserveringar, barer och smala kullerstensgator är det lätta steg på dessa gator. Enda nackdelen är att det är lite dyrare att bo så pass centralt.

Monti

Området Monti beskrivs ofta som hippt och trendigt. Här blommar det upp vinbarer och modebutiker om vartannat. Men det är först på senare år som Monti växt fram som en av Roms självklara stadsdelar att hänga i för både turister och lokalinvånare. Under antikens Rom var Monti ett slumområde och stadens främsta red-light district. 

Därefter har kvarteret blivit bortglömt, men som nu vaknat till liv på riktigt med grönskande fasader och myllrande barer. Ett bra exempel på detta är den bildsköna baren Ai Tre Scalini på paradgatan Via Panisperna, med den karaktäristiska murgrönan hängandes halvt ut mitt i vägen.

Perfekt placerat i närheten av Roma Termini (centralstationen) – och precis granne med Colosseum – är Monti som område ett utmärkt alternativ att bo i under en weekendresa i Rom. Här finns dock inga nämnvärda sevärdheter, men än finns det antika kolonner och ruiner kvar att beskåda när man vandrar på de pittoreska gatorna. Inte så konstigt kanske då historien går långt tillbaka i Monti, bland annat föddes Julius Caesar här i krokarna 100 f.Kr.

Trastevere

På andra siden floden Tibern hittar vi Trastevere. Detta pittoreska område är fullt med smala gator och murgrönsklädda fasader i varje gathörn. Husen känns äldre och orörda, och många hävdar att detta är Roms genuina hjärta. Kanske är de soldränkta piazzorna lite vackrare här, mer filmiska, och kanske gör sig en färgstark vintage Fiat-bil sig bäst här på valfri kullerstensgata. Trasteveres oemotståndliga charm var länge en dold pärla, men under senare år har allt fler nyfikna turister hittat sig hit. 

Trastevere är dock betydligt mindre turisttätt än centrum bland sevärdheterna, och många uppskattar därför att bo i Trastevere. Att det finns många restauranger, barer och nattklubbar tilltalar också en yngre publik. Söker du en äkta italiensk trattoria i Trastevere rekommenderas starkt Trattoria da Teo, beläget uppe det i östra hörnet precis vid Tibern. Hit måste du bara, och därmed basta! Men mer om denna trattoria precis nedanför i guiden under restaurangtips i Rom.

Restauranger: Prisvärda tips för bästa pastan i Rom (dit romarna själva går)

Dags för restauranger i Rom – med fokus på trattorior. En trattoria är oftast en familjeägd kvarterskrog där stammisarna håller till. Kanske inte lika pretentiöst, utan mer avslappnat. Här behövs inga nya gäster – de har ju redan sina trogna stammisar. Interiören är åt det enklare hållet och vad som utanför verkar vara ett kyffe kanske snarare bjuder på en smaksensation utan dess like. Prisnivån är även den mer godtagbar.

När undertecknad skulle besöka Rom lästes det flitigt på om var man ska äta och efter att lusläst både böcker och Tripadvisor-recensioner föll valet till slut på fem riktigt vassa trattorior och restauranger. Alla väldigt prisvärda, autentiska och där romarna själva äter.

Ristorante S. Anna

Först ut har vi Ristorante S. Anna. Här åts nog en av de bästa pasta carbonara som undertecknad smakat i mannaminne. Cacio e Pepen var likaväl den också helt lysande. Perfekt krämig textur som fullkomligt smalt i munnen.

Krämig pasta carbonara i Rom på Ristorante S. Anna
Pasta carbonara hos Ristorante S. Anna.

Ristorante S. Anna ligger i centrum med endast cirka 10 minuters sydlig gångfärd från Pantheon. Stället ser inte mycket ut för världen i den smala gränden där även den minsta Fiat-bilen får kämpa för att ta sig förbi. Plaststolarna på uteserveringen och de blårutiga bordsdukarna är både charmigt, autentiskt och skvallrar om prisnivån. Servitören som tog beställningen av oss pratar bara italienska och är sådär härligt virrig då brödet som beställdes nånstans kom bort i beställningen. 

På denna trattoria avnjuter du främst en härlig lunch, men de har även kvällsöppet efter 19.00 och bord går att att boka bland annat via TheFork. Inte för att det verkar vara något jättehögt tryck på bordsbokningarna dock, men det är mest för att det verkar vara en undangömd pärla dit mestadels kvarterets stammisar går.

Mimì e Cocò

Mimì e Cocò är ett ställe som hittades efter noggrant rekande då det fått väldigt bra betyg på Tripadvisor. Det är också ett ställe som endast har drop in utan bordsreservation, vilket kan vara bekvämt då man vill ta det lite piano och ta kvällen som den kommer, men samtidigt käka på en restaurang som har det lilla extra.

Här på gatan i närheten av Piazza Navona ringlar sig kön lång av pastaälskare och vi hade hört innan att kön kunde ta upp emot 1 timme – vilket visade sig stämma väl denna varma junikväll. Men vad gör väl det för när vi väl slagit oss till bords var kändes det helt befogat. Här beställdes en lasagne som gav en utomordentlig aha-upplevelse att så här kan – och ska – lasagne smaka. 

Den långa bordskön kan visserligen upplevas som avskräckande. Vi hade dock läst på förhand att ibland bjuder personalen på ett glas vitt eller en öl till gästerna som väntar i kön. Kanske langar de även över bordsmenyn eller ger en pizzaslice till hungriga gäster. Tyvärr hände det inte denna gång, men bara tanken på att det faktiskt kan hända vilken sekund som helst kändes upplyftande.

Mysig uteservering i Rom på smal gata
Mimì e Cocòs uteserving, i närheten av Piazza Navona.

Mimì e Cocò drivs av ett par och finns förutom i centrum även i Trastevere – slår vad om att den i Trastevere är minst lika bra. Samma rimliga priser lär den också garanterat ha, för söker du prisvärda restauranger i Rom med grym pasta är denna given på listan.

Maccheroni

Maccheroni! Här är det puls Viva l’Italia! En stor, rymlig restaurang där du stundtals ser fler servitörer i åsyn än gäster. Men knappast virrigt i negativ bemärkelse. Inte ens i det öppna köket bakom glasfönstren tycktes kockarna antyda någon stress. Har du förmånen att sitta inomhus sitter du på bästa parkett när kockarna kastar runt pastan i stekpannan.

På Maccheroni bjuds det på traditonella pastarätter varvat med grillat kött som är deras specialitet. Beställer du en flaska rött hämtas den från hyllplanet där flaskorna står uppradade längs rummets väggar. Enkelt och charmigt, kanske inte banbrytande så här i efterhand, även om det kändes som det där och då. 

Klassisk pasta med ost och fläsk i Rom

Maccheroni ligger mitt i turisthavet, strax ovanför Pantheon. Vi hade förbokat bord här en kväll, och det verkade behövas för snabbt fylldes det på med gäster när klockan slagit 20.00. Både inomhus och utomhus var det fullsatt, och det är förståeligt för förutom god mat sitter du här bekvämt på riktiga stolar och en uteservering som är fri från bilar och vespor som dundrar förbi. 

Bord går att bokas via mail på deras hemsida och de svarar snabbt (skönt att slippa ringa…). Vi bokade en dag i förväg i slutet av juni och det var inga problem att få bord. 

Pizza Forum

Dags att besöka Colosseum? Denna napolitanare ligger precis ovanför sevärdheternas sevärdhet. Alltså perfekt att svänga förbi här innan eller efter ett besök på den mäktiga amfiteatern. 

Slå dig ned på uteserveringen om det finns bord, eller hugg en plats inne i skuggan. Pizzadeg finns det dock gott om, och den är napolitansk ända ut i fingertopparna när den gräddats, det vill säga hög och fluffig. Inte så konstigt kanske då jag läst att alla pizzabagare på Pizza Forum är napolitanare.

Trattoria da Teo

Mysigare och mer autentiskt än så här blir det knappast. På andra sidan Tibern ligger Trattoria da Teo i det pittoreska Trastevere. Efter att du korsat floden och slingrat dig fram genom den smala gränden möts du av ett charmigt torg med växande murgröna på husfasaderna. Precis på höger sida vid olivträden ligger Trattoria da Teo, vars uteservering breder sig ut över kullerstenarna.

Här är det populärt och bordsbokning rekommenderas i förväg (ringa som gäller). Vi fick bord inuti efter blivit välkomna av en äldre kvinna. Hon kändes lite brysk och småsur, något som vi snappat upp på förhand att ägaren kan vara. Men egentligen inte på något sätt otrevlig, utan mer rak på sak och dedikerad att alla gäster ska få sin livs smakupplevelse. Påminde om en viss soppfantast i Seinfeld, ungefär.

Och vår livs kväll och smakupplevelse i Rom hade vi minsann här. Främst mycket tack vare Teo, vilket är den andre ägaren tillika kock. Vi hade hört att pastan skulle vara exceptionell här, något som fettuccini med kronärtskocka visade prov på. Denna var inte bara kvällens bästa pasta utan hela Rom-resans bästa måltid. Helt makalöst god.

Pasta med jordärtskocka
Fettuccini med jordärtskocka hos Trattoria Da Teo.

Det blev en helkväll på Trattoria da Teo där vi gick all in på pasta, men här finns många andra specialiteter som friterad kronärtskocka till förrätt och saltimbocca. Oavsett vad så är det väldigt prisvärt här och ett restaurangbesök för två personer med totalt tre olika pastarätter, efterrätt (tiramisun briljant!), varsin öl, vatten och en karaff med rött gick på 70 €.

Sist men inte minst, Trattoria da Teo var så autentiskt det går att bli. Av alla gäster i en fullsatt trattoria och uteservering var vi garanterat de enda turisterna. Tror jag. Det italienska sorlet från stammisarna överröstade i alla fall det mesta annat. Härligt och livfullt där man får en paus från turisthaven i centrum.

Sevärdheter: 6 saker som måste bockas av i Rom

Dags för det som du säkert längtar efter mest i Rom: sevärdheter. Är du endast på besök några dagar i Rom blir det att bocka av de största och mest betydelsefulla. Här är det sex sevärdheter som sticker ut lite mer än andra och måste upplevas: Pantheon, Fontana di Trevi, Spanska trappan, Colosseum, Roman Forum och Vatikanstaten. Helt enkelt ”The big six” – om man kan kalla dem det – och som tillsammans skapat det historiska centrum som Rom är i dag. 

Pantheon

Detta mäktiga tempel, och numera kyrka, från antikens Rom hittar vi mitt i Roms historiska centrum. Färdigställt cirka 125 e.Kr. ståtar Pantheon med sin spektakulära kupol vars öppning i mitten låter solljus, regn och hagel att strömma in under årets alla dagar.

Att gå in i Pantheon är kostnadsfritt och det är ett konstant flöde på nyfikna besökare som vill utforska kyrkan, så kön går på ett ögonblick. Det sägs att det finns en dresscode likt vatikanen – ej synliga axlar eller knän – men inget undertecknad har märkt av.

Fontana di Trevi

Fontänernas fontän: Fontana di Trevi. Av alla 1000 fontäner i Rom är så klart denna den mest kändaste och turisttätaste av alla. Den som kastar ett mynt i bassängen kan enligt sägnen vara säker på att återvända till Rom.

Själva fontänen stod klar 1762, men dess historiska plats går längre bak än så. Redan under antikens rom anlades akvedukter i tunnlar under staden för att förse invånarna med dricksvatten från närliggande flod, och dess slutstation ligger i dag på samma plats som Fontana di Trevi är uppförd på. Tänkvärt när man står och armbågas med andra turister för att knäppa den bästa bilden eller kastar mynt i bassängen.

Spanska trappan

Längre norrut i det historiska centrum ligger denna vackra trappa som sträcker sig mellan två torg. Färdigställd 1725 av franska pengar, placerad i Rom och med ett namn på monumentet som anspelar på Spanien. Ja, den fulla historien tas inte upp här, men Spanska trappan sägs ha fått sitt namn på grund av att den spanska ambassaden låg här i krokarna en gång i tiden. 

Hit går du för att suga in Rom-feelingen, spana på folk eller ta de 138 trappstegen uppför trappan. Ta dig en glass i närheten, men sätt dig inte (!) på trappan för guds skull för från och med 2019 kan det bli böter upp till 400 euro för att skydda dess världsarv.

Colosseum

Listans mest självklara sevärdhet behöver knappast någon närmre presentation. Colosseum är precis så häftigt att besöka som man tror det är. Alla vägar bär till Rom brukar man säga, men undra om inte alla vägar bär till Colosseum. 

Ska du besöka Colosseum rekommenderas att köpa inträdesbiljett i förväg. Det går givetvis att ställa sig i kön och vänta lite fint, men i 33 grader och utan skugga är det rätt så skönt att bara glida in på direkten med prioriterat inträde.

Biljetter i förväg kostar visserligen det dubbla – drygt 220 kr per person – men självklart värt det. När undertecknad köpte biljetter gjordes detta via Getyourguide.se, och gick förvånansvärt smidigt där du enkelt visar upp biljetten antingen via mail eller i appen. Biljetten täcker för övrigt likt standardinträdesbiljetten även inträde till Roman Forum och Palatine Hill, men mer om dessa sevärdheter nedan.

Roman Forum

Ett spjutkast från Colosseum ligger Roman Forum, eller Forum Romanum som det också kallas. Denna jättelika plats var antikens centrum för politik och handel i stan. Då en livlig mötesplats bland pampiga monument och byggnader, men som nu är täckt av ruiner, historiska utgrävningar och kolonner.

Kliv upp på Palatinen-kullen, som är en av Roms sju kullar, och du har magnifik utsikt ner över Roman Forum. Det är även på denna kullen som kejsarna huserade tack vare dess vackra och strategiska läge. 

Inträde till Roman Forum ingår oftast per standard i samma biljett som du köper till Colosseum. Att besöka dessa två platser görs med fördel samma dag. Avsätt dock gott med tid för sightseeingen då det tar längre tid än man tror att att vandra runt på Roman Forum bland ruinerna och parkerna.

Vatikanstaten

Sist men inte minst bör du besöka Vatikanstaten. Till ytan är det världens minsta land och har cirka 800 invånare (påven själv inkluderad). Här går man och kikar mest, men det som lockar allra helst är kanske den pampiga Peterskyrkan. Inträde till denna är gratis, men tänk dock på att du måste klä dig respektfullt inuti kyrkan vilket betyder inga synliga axlar eller knän, för detta är ej tillåtet. 

Dags att åka hem – eller utforska Amalfikusten

Weekendresan i Rom lider mot sitt slut. Ska du tillbaka till Fiumicino flygplats tar du enkelt samma tåg som du kom med till Rom: Leonardo Express från Roma Termini. Annars är det ju populärt att ta en sväng förbi Amalfikusten eller besöka någon av de andra öarna i Neapelbukten, såsom Ischia eller Capri. 

Ta sig från Rom till Amalfikusten

För att ta sig från Rom till Amalfikusten åker du smidigast expresståg med Trenitalia till Neapel, vilket tar strax över 1 timme. Beroende på vart du sedan ska till på Amalfikusten – låt oss säga det är Positano – så finns det flera alternativ att ta sig vidare.

Positano med husen som byggts på berget
Bildsköna Positano i Amalfikusten.

Ta direktfärja från Neapel till Positano

Väljer du att med kollektivtrafik ta dig från Neapel till Amalfikusten – och inte med hyrbil eller taxi – är numera det enklaste sättet att ta färjan som går direkt till Positano. Direktlinjen är relativt ny och går endast under sommaren. Beroende på rederi och om det är snabbfärja eller inte skiljer sig restiden mellan lite mer än 1 timme upp till 2 timmar. För snabbfärja, spana in rederiet Alilauro.

Snabbfärjorna (hydrofoils) som går direkt från Neapel till Positano lämnar för avgång i hamnen Movo Beverello i Neapel. För att ta dig hit från Neapels centralstation (Stazione di Napoli Centrale) ska du ta tunnelbanelinje 1 ner mot hamnen och hoppa av vid hållplats Municipio. Sedan har du cirka 10 minuters promenad från tunnelbanehållplatsen till Movo Beverello.

Restaurang vid Amalfi

Destinationer från Movo Beverello-hamnen är dels Positano och Sorrento på fastlandet, men även öar som Ischia och Capri. Värt att notera är att direktfärjan till Positano från Neapel ej går lika ofta, och att ta färjan till Sorrento och där byta till en mindre färja är också ett alternativ att ta sig till Positano.

Neapel till Positano (via Salerno) med tåg och färja

Ett annat vanligt alternativ att ta sig till Positano är ta tåg från Neapel till den sydligare kuststaden Salerno. Tågresan tar drygt 30 minuter och väl framme i Salerno tar du sedan färjan till Positano på 1 timme, alternativt buss om du ej reser under sommarmånaderna. 

Ta expresståget tillbaka från Neapel till Rom

Nu är Italien-resan slut på allvar. Rom avklarat, likaså Amalfi. Du har säkert bokat flyg hem från Rom och inte från Neapel då den sistnämnda flygplatsen inte har så många direktflyg till och från Sverige.

Ska du ta dig från Neapel till Rom är samma expresståg som innan det smidigaste alternativet. Biljetter köps antingen i sann, italiensk manjana-style i någon biljettautomat eller i valfri kiosk på stationen, eller via appen hos Trenitalia. Tåget tar som sagt lite mer än 1 timme och är expresståg utan några stopp. Lite dyrare än vanliga tåg eller buss, men värt varenda euro som ännu inte vaskats i Fontana di Trevi-fontänen. 

Väl framme i Rom och på centralstationen Termini hoppar du på Trenitalias Leonardo Express som går mot Fiumicino flygplats. Och där var Rom- och Italienresan slut! Arrivederci!

Det var denna guide om Rom. Hoppas alla tips på restauranger, sevärdheter, områden och annan matnyttig info kan vara till hjälp. Ha en grym Italienresa och hoppas du hittat massvis av saker att göra i Rom.