Stor guide: 18 saker du måste göra i Malmö

En Malmöweekend spenderas bäst till fots i lummiga parker och bland vackra stråk. I den här guiden har vi samlat Malmös bästa sevärdheter, aktiviteter och restauranger – som du bara inte får missa.

1. Slottsparken & Kungsparken

Vi rivstartar den här Malmö-guiden med ett väldigt självklart besöksmål: Slottsparken & Kungsparken. Att vandra i dessa två lummiga parker är som att gå omkring i en skärmsläckare, fylld med vackra vyer och trevliga promenadstråk. Perfekt belägna precis mitt i city hänger dessa två parker ihop, där vi på västra sidan har Slottsparken och på östra sidan Kungsparken. Att inte besöka någon av parkerna under en Malmö-weekend vore som att åka till New York utan att besöka Central Park…

Utsikt över vatten och grönska i Kungsparken i Malmö

Väl inne i parken (ja, man skulle kunna kalla dem bägge parkerna för en) så möts du av grönska och korsande broar som går över den slingrande Parkkanalen. Slut ögonen och du kan tro du är i självaste Central Park. Skillnaden med Malmös Central Park är dock att här finns nordens äldsta renässansslott i norra utkanten av parken, Malmöhus Slott.

När du ändå är i krokarna vid det vackra slottet så måste du svänga förbi Fiskehoddorna som finns alldeles i närheten. Här står de lokala fiskarna i sina charmiga hoddor och säljer nyfångad fisk, med fiskebåtarna ståendes precis nedanför i kanalen. Är du hungrig ska du ta en Fish & Chips i Blå Hoddan.

Fiskehoddorna i Malmö vid kanalen
Malmöhus slott i Slottsparken
Malmöhus Slott, nordens äldsta renässansslott.

2. Malmö Saluhall

Saluhallen är Malmös egna matmecka. Kliv in i denna restaurerade tegelbyggnad och tillhörande nybyggnation i rostfärgad cortenplåt. Uppförd av arkitektfirman Wingårdhs har man gett nytt liv till godsmagasinet som länge endast var en tegelruin. Numera är det en livlig mötesplats där några av stadens bästa krögare huserar under samma tak. 

Malmö saluhall i tegel och cortenplåt
Skylt som visar restauranger och öppettider utanför Malmö saluhall

Variationen av mat är helt lysande i Malmö Saluhall. Välj bland klassisk husman, vedugnsbakade pizzor, burgare, pasta, skaldjursplatåer och mycket mer. Tur är att alla i sällskapet kan välja sin mat och ändå sitta tillsammans. Om solen skiner, ta med solglasögon för på uteserveringen kan ni bli kvar ett bra tag, oavsett på ett glas vin, glass eller fika efter maten.

P.S. Pastan från Papi är ett måste!

3. Soliga dagar på "Ribban"

En stor fördel med Malmö är närheten till hav som man faktiskt kan bada i. Bara cirka 20 minuters lugn promenad från Malmö Centralstation finns Ribersborgsstranden som är hela Malmös samlingspunkt från april till september, men även året runt. 

På ”Ribban” skiner solen nästan alltid känns det som. Strosa omkring på stranden i januari månad och känn den friska vinden från sundet. Eller så tänder du grillen i juli under högsommaren och ser på när solen försvinner ner bakom sundet och den danska huvudstaden. 

Solnedgång över Ribersborgsstranden i Malmö
Utsikt mot Turning Torso från Ribersborgsstranden i Malmö

4. Mäster Johansgatan

Mäster Johansgatan är säkert inte den första gatan som ploppar upp i huvudet när man tänker på kända gator i Malmö, säkert inte ens för en Malmöbo. Men faktum är att detta är en av Malmös bästa gator att hänga på för god mat och dryck. Perfekt placerad på Gamla Väster länkar den ihop Malmö Live med Lilla torg och gör den till Malmös bästa bar- och restauranggata som finns mitt i smeten, en tvärgata bort från myllret på torget.

Mäster Johansgatan sedd utanför Ruths och utanför MJs hotell
Mäster Johansgatan, med Lilla torg skymtandes i bakgrunden.

Gatan är visserligen inte jättelång, men lyckas ändå rymma det mesta i mat- och dryckesväg. Ät en riktigt grym burgare på Surf Shack eller flörta både med det franska och italienska köket på Ruths. Eller så svänger du förbi hotellet MJ’s och sjunker ned i någon av de sköna sofforna innan en bit mat. På detta hotell ska du också bo om du gillar extravagant inredning där man tagit ut svängarna rejält.

Tillbaka till själva gatan, för önskar du i stället bara ta en pilsner (bokstavligen) ska du sticka in huvudet på Pivo. Den tjeckiska baren serverar nämligen endast en öl på tapp – inget jidder här inte.

Söker du mer finess har du vinbaren L’enoteca precis vägg i vägg med Pivo. Under årets varma dagar håller de öppet sin pop up-bar som finns en flygande champagnekork bort från vanliga stället. På den här lummiga uteserveringen, som är inklämt mellan två hus, drömmer du dig bort till medelhavet efter några glas Cava. Att bocka av denna uteservering är ett måste på saker att göra i Malmö!

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av L’enoteca (@lenotecamalmo)

5. Västra Hamnen

Malmös pärla, Västra hamnen. Med sitt läge precis intill havet är området en given destination under årets varma sommarmånader, både för turister och Malmöbor. Hit måste du bara, oavsett om du önskar ligga på bryggan eller vill knäppa bilder på Turning Torso.

Solnedgång över Västra hamnen i Malmö

Likt en stor, konstgjord halvö på utfyllnadsmassa utbreder sig Västra hamnen-området med endast modern nyproduktion. Trist och livlöst, kanske du tänker? Nej, nej, nej. Då ska du besöka de coola husen som går längs med kanalen, precis i närheten av Turning Torso.

Detta område i Västra hamnen är som en egen stad där det finns en härlig mix av kulörta Nyhavn-inspirerade radhus som möter villor med sjötomter och penthouselägenheter med utsikt över sundet. Här på nutidens kullerstensgator finns massvis med klimatsmart och modern arkitektur som bara måste upplevas.

I Västra hamnen finns bokstavligen allt, särskilt vackra solnedgångar. Slå dig ned på en gräsplätt eller sätt dig på bryggan och se solen gå ned precis över sundet. Ska du bada har du flera bryggor vid Scaniabadet där det är packat, men charmigt, med folk en varm sommardag i juli.

Är du i Västra Hamnen för att äta ska du bege dig till restaurangen Aster som ligger vid Kockums gamla industrimark. Med sin egna farm och ombytliga meny (beroende på vad som finns att tillgå just nu) är den en kritikerrosad restaurang som bjuder på det oväntade.

6. Mutantur

När vi ändå är inne på matspåret måste vi tipsa om restaurang Mutantur. Ett äkta mästerverk, signerat stjärnkocken Alexander Sjögren – mest säkert kanske igenkänd från Kockarnas Kamp. På ett av Malmös bästa lägen, där Erik Dahlbergsgatan korsar Fersens Väg på Davidshall, har Alexander och teamet skapat något riktigt vackert. Tartaren som serveras här är exakt så fantastisk som den ser ut att vara. 5 plus! Måste provas!

Tartar på oxe, svamp och äggula på Mutantur restaurang
Tartar på oxe med shimejisvamp och äggula hos Mutantur.

Mutantur tillhör definitivt toppskiktet av restauranger i Malmö. Atmosfären här är helt perfekt och du som tycker lokalen i sig är lika viktig som maten under ett restaurangbesök (läs: snygg interiör, mysig belysning och behaglig ljudnivå) kommer att trivas bra här.

Älskvärt med Mutantur är även att det endast gäller drop-in efter 18.30, detta för att uppmuntra till mer spontana restaurangbesök. Kom dock inte hit på en lördag för då är stället stängt så att personalen kan vila upp sig under helgen – älskvärt om något. Men se i stället till att besöka Mutantur en torsdag eller fredag om du är i stan under en långweekend.

Älskvärt med Mutantur är även att det endast gäller drop-in efter 18.30, detta för att uppmuntra till mer spontana restaurangbesök.

7. Mikkeller Pop Up i Folkets park

Besöker du Malmö på sommaren bör du svänga förbi Folkets Park och Mikkeller Pop Up-bar. Varje år förvandlas uteplatsen jämte Moriskan till en grön, idyllisk oas där över 200 likasinnade människor sitter och sippar på dansk öl till gryningen. Förutom ett utbud på 57 olika fatöl (eller något i den stilen) kan du varva kvällen med lite klassisk jenga-spel som finns att låna om man så önskar. Och skulle du bli hungrig beställer du bara en street food-burgare med smält cheddar, direkt i appen, så kommer den ut till bordet där du sitter. 

Uteservering på Mikkeller pop up bar i Malmö vid Moriskan

8. Bo på Malmö Live

Malmö Live är en självklarhet att se och upptäcka i Malmö, och tur är att du i princip inte kan missa det. Med en total höjd på 85 meter över havet är byggnaderna ett landmärke för staden. Perfekt beläget just intill Malmö C och som binder samman citykärnan med det nya Västra Hamnen-området. Ta de 25 våningarna upp till skybaren i Kitchen & Table och du har en slående vy över sundet och Malmö stad.

Är det någonstans du ska bo på hotell i Malmö så är det just på Malmö live, eller Clarion Hotel & Congress Malmö Live som det egentligen heter. Förutom att byggnaderna är rätt så läckra att titta på är ju även interiören trevlig då det mesta är lite av ett skrytbygge. Här kommer du trivas bra, var så säker.

9. Möllan

Möllan, eller Möllevången, är synonymt med svinbillig öl, halvruffiga barer och kebabhak i varenda gathörn. Helt enkelt Malmös svar på Nørrebro i Köpenhamn. Paralleller dras även till Berlin, Andra lång och Söder, även om dessa kanske inte klaffar helt hundra i jämförelse, men ja, ni fattar viben. Nåväl, vart var vi? Halvruffiga barer, just det. På Möllan, och framför allt Möllevångstorget, finns det gott om barer med ruffig, likväl charmig, feeling som erbjuder fatölen för under femtiolappen.

Men det finns så mycket mer att utforska på Möllan. Ta en stenugnsbakad pizza på 400 grader, njut av magiska dumplings på Dubbel Dubbel eller sväng förbi Casual Street Food och hugg in i Malmös bästa Mac & Cheese.

10. Lummiga stråk på Gamla Väster

På Gamla Väster bland kullerstensgator och charmiga gatuhus kastas du tillbaka till medeltiden. Hus från så tidigt som 1300-talet står här än i dag, vägg i vägg med vackra renässanshus. Att strosa omkring i Gamla Väster är populärt, liksom att bo här. Med närheten till Kungsparken, mysiga kvarterskrogar och charmiga vinbarer runt hörnet är det enkelt att trivas här.

Ska du äta på Gamla Väster och söker ett prisvärt alternativ med ändå riktigt god mat ska du besöka El Sótano. Mitt i hjärtat av Gamla Väster ligger denna restaurang i en mysig källarlokal som är typisk för området. Här kan du njuta av schyssta surdegspizzor och andra italienska smårätter.

11. Hyr en båt i Malmö kanal

Hoppa in i en båt och ta dig runt Malmös slingrande kanaler som går längs med stadskärnan. Från Rörsjökanalen med citypulsen på östra sidan av staden till den vackra, grönskande Slottsparken på västra sidan. Skvalpa omkring här i en timme eller två och upptäck Malmö från en av sina bästa sidor. När kaffesuget tränger sig på dukar du upp den medhavda picknickkorgen i närheten av Malmöhus slott i någon liten avkopplande vik, bland lummiga träd som skymmer Malmö Live-stadssilhuetten för ett ögonblick.

Båtar utgår precis utanför Malmö Live och finns att hyra på Bookaboat. Önskar du i stället hyra trampbåt utgår dessa från kanalen i city, i närheten av Hansas citygalleria. Du kan även få en guidad sightseeing-tur i Malmö, där du dels åker i kanalerna och förbi slottet, men även en runda i hamninloppen.

Malmö kanal där man man kan åka båt
Utsikt över kanalen och Slottsparken, där man passerar med båten.

12. Kockums industrimark i Västra Hamnen

Gamla Kockumsvarvet ligger visserligen i Västra Hamnen, men den förtjänar ändå en egen punkt på saker att göra i Malmö. En gång i tiden var varvet ett av de största i världen och här finns så mycket historia att upptäcka.

Många av de vackra tegelbyggnader som finns på Kockumsområdet (numera Varvsstaden) kommer att behållas och restaureras, där gammalt möter nytt. I det Kockums kallade för Magasinet har till exempel Wingårdhs flyttat in i och i gamla Gjuteriet kommer Oatly så småningom flytta sitt huvudkontor till.

Förutom byggnader att spana in på Kockumsområdet finns det flera andra intressanta sevärdheter på Kockums gamla industrimark, såsom den gamla torrdockan för fyrskepp som togs i bruk redan 1857 och är väl bevarad än i dag.

Alldeles precis jämte finns även spetsbunkern som Kockums lät uppföra under andra världskriget. Den spetsiga formen var utformad för att bomberna skulle glida eller studsa bort ifrån bunkern, sen explodera en bit ifrån. Av allt döma så träffade ingen bomb, tack och lov.

Önskar du kliva på mer historisk Kockums-mark ska du givetvis traska bort till det som i dag kallas för ”Dockan”, där världens största bockkran en gång i tiden stod ovanför den ”stora dockan”. I dag är Dockan och området en hamnbassäng med nyproduktion som omger båda sidor, blandat med restauranger och kontor.

13. Ta tåget till Köpenhamn

Om du väl tröttnar på Malmö så finns alltid pulsen i Köpenhamn där och väntar på dig. Hoppa på Öresundståget, kliv av 45 minuter senare och du är framme i en av Europas bästa huvudstäder (så är det!). Listan på saker att göra i denna stad skulle kunnas göra extremt lång, men ett besök på Nyhavn är alltid trevligt.

Söker du mer äventyr än så utanför Ströget-bubblan ska du bege dig till Nørrebro som med all rätt är utsedd till en av världens häftigaste stadsdelar. Fullt med pubar, vackra byggnader och livlighet fylls du med energi när du vandrar på dessa gator.

Nyhavn i Köpenhamn en solig dag

14. Skånska slätterna väntar runt hörnet

Lämna storstan för en stund och ta dig ut bland skånska fält. Från Malmö är det aldrig långt till närmsta slätt. Kör till exempel söder ner på E22:an mot Vellinge som tar endast cirka 20 minuters bilfärd, sväng av på någon mindre väg och bara glid omkring och njut av öppna fält.

Och när du ändå är i krokarna, ställ in GPS:en på ”Ängavallen” som är en ekologisk gård som ligger precis efter Vellinge och du kan se på grisar (läs: minigrisar!). Efteråt kan du styra bilen till Skånes riviera, Skanör-Falsterbo, för antingen stranden, hänga i småbåtshamnen eller bara spana på feta kåkar i ett av Skånes mest exklusiva områden.

Vacker utsikt över skånskt fält och havet
Grisar vid Ängavallen i Vellinge i Skåne

15. Myllret på Lilla torg

Lilla torgs existens har väl knappast undgått någon. Detta ökända torg har ett ständigt myller omkring sig från morgon till kväll. På Lilla torg dras du med av stämningen och spanar på folk samtidigt som du avnjuter trevligt sällskap och god dryck. Men går du hit för att äta har du kommit fel. I så fall måste du illa kvickt in på någon tvärgata, och som tur är befinner du dig redan i Gamla Väster för precis runt hörnet finns till exempel Mäster Johansgatan som har det mesta.

Lilla torg i Malmö under vintern

16. Ät gott på Davidshallstorg

Vill du vara där det händer ska du vara på Davidshallstorg. Ett stenkast från shoppinggatan Södra Förstadsgatan och bland pampiga våningar hittar du detta torg där några av stans bästa restauranger finns.

Vare sig du gillar asiatiskt, skandinaviskt eller spanskt är restaurangerna Köket Lu, Atmosfär och Escama riktiga höjdare. Sistnämnda två ligger runt hörnet på Fersens väg och som en lördagseftermiddag badar i soldränkta uteserveringar. Och på samma gata återfinner vi ju även Mutantur. Ojoj, här finns något för alla. 

Uteserving vid Escama i Malmö
Gamla polishuset på Davidshallstorg med blomstrande murgröna

Men tillbaka till torget, för här finns även det gamla polishuset i Malmö från 1934 som nyligen restaurerats till bostäder. Likt då som nu med sin grönskande murgröna på fasaden ger huset en fin inramning till torget, men liksom hela kvarteret.

17. Pildammsparken

Kungsparken må vara parkernas park, men Pildammsparken är inte långt efter. Ta en promenad till denna grönskande park som ändå ligger hyffsat centralt, söder om stan. Ta med en filt och slå dig ner på valfri grönplätt – här finns det gott om plats för hela Malmö. Eller så går du ett varv runt sjön och njuter av hur fridfullt det är här.

Raka buskar vid tallriken i Malmö
Vattentornet i Pildammsparken i Malmö

18. Besök gamla fiskebyn på Limhamn

På gamla Limhamn spatserar du i denna lilla pittoreska fiskeby med anor från 1800-talet. Då en gång i tiden försåg man varenda Malmöbo med fisk när man transporterade dagens fångst på den gamla ”Sillabanan”, som var en järnväg som gick från Limhamn längs med Ribergsstranden ända fram till Malmö stad. En svunnen tid, men likväl är Limhamn synonymt med fisk i dag och vandrar du längs de slingrande kullerstensgatorna och vackra gathus känner du doften från fiskrökeriet nere i småbåtshamnen.

Till Limhamn är det cykelavstånd från Malmös innerstad och du tar dig enkelt dit på 15-20 minuter. Följ cykelvägen längs med Ribergsborgsstranden och njut av utsikten över sundet och bron.

Det var samtliga tips på saker att göra i Malmö, som bör framhävas lite extra. För att se mer tips på aktiviteter och evenemang, spana in Malmö stads guide på saker att uppleva och göra. Ha en trevlig vistelse i Malmö!