Weekendtips: 19 saker att göra i Köpenhamn (förutom Ströget)

Köpenhamn från ovan som visar kanalen

Ströget och Nyhavn i all ära, men i denna guide vill vi lyfta fram fler saker att göra i Köpenhamn. Allt från roliga aktiviteter, de bästa restaurangerna och lummiga kvarter att spatsera omkring i.

1. Café Flottenheimer

Först ut i denna Köpenhamnsguide på saker att göra hittar vi detta flotta café och frukostställe. Hit till Flottenheimer går du för en riktig brakfrukost med krämig äggröra och stekta vetetortillas, fyllda med spenat och fetaost. Även andra goda frukostkomponenter som pannkakor med sirap, avokado, müsli och nybakt bröd finns på frukostbrickan. Beställ en färskpressad lemonad till och hotellfrukosten är fulländad.

Det finns många bra frukost- och brunchställen i Köpenhamn – Flottenheimer är definitivt en av dem. Förutom riktigt god mat är även läget perfekt då cafét ligger på Skindergade som är precis rätt inne i smeten i närheten av Ströget. Här njuter du av den vackra omgivningen och myllret från en av Köpenhamns bästa gator. Perfekt för dig som även bor på hotell och söker ett centralt brunchställe med bekvämt gångavstånd till.

2. Beer bike

Hoppa upp på Beer bike-cykeln, drick öl och trampa för glatta livet! Att ha roligt en lördag i Köpenhamn behöver inte vara mer krångligt. Danskarna kan alltjämt titulera sig i toppen av världens lyckligaste befolkning och mycket kan de nog tacka konceptet ”beer bike” för.

Cykel i Köpenhamn där personer dricker öl och trampar samtidigt

Man bokar denna trampcyklande öl-tjotahejti via Beerbike.dk och här finns flera olika paket att boka, beroende på om du önskar egen bartender eller DJ, samt mat och dricka. Oroa dig dock inte att det sistnämnda ska ta slut för det är helt okej att ta med sig medhavd öl eller annan dryck. Låt cykelfesten börja!

3. Gött häng på Reffen

Bland containrar, tacos och nedsjunkna solstolar hittar vi Reffen – Köpenhamns (och kanske nordens) bästa street food market. Beläget på den ruffiga Refshaleøen är det en konstgjord halvö som en gång i tiden fungerade som skeppsvarv. Numera är det en livlig mötesplats med mat från alla världens hörn och där danskarna sippar på pilsner fram tills solnedgången.

På Reffen finns ett 40-tal restauranger och barer, utspridda på en yta av 6000 kvm. Med cirka 2500 sittplatser på finns det gott om plats för hela Köpenhamns-eliten en solig lördag. Så när du väl bestämt dig för vad du ska äta är det bara att slå sig ner på valfri bänk eller solstol, på med solbrillorna och njuta av maten och atmosfären som dj:n fulländar (yes, det finns dj här!).

Reffen ligger cirka 30 minuters rask promenad från Nyhavn, där du korsar bron över vattnet till Christianshavn, svänger vänster och sedan traskar norrut till öns nordligaste udde. Du kan även ta bussen från Kongens Nytorv som tar cirka 20 minuter. För öppettider till street food market, se Reffens hemsida

4. Boulebar på Köpenhamnskt vis

Det är något med boulebar och Köpenhamn som rimmar väldigt bra ihop. Fenomenet med boulebar är i och för sig vida känt hemma hos oss i Sverige, men kanske upplevs den franska nationalsporten bäst på Köpenhamnskt vis.

Beläget på den vackra gatan Nørregade, som ligger i närheten av Nørreport station, är det stimmigt och ett ständigt sorl från glada danskar. På denna gata fylls du av energi och innan du ens klivit in i lokalen, greppat tag i en Blanc och står på gruset bland palmer har du alla förutsättningar för en lyckad boulerunda. Du bokar enkelt en bana på Boulebar.dk.

5. Christianshavn måste upplevas i Köpenhamn

Vidga vyerna utanför stadskärnan på öområdet Christianshavn. Längs med kanalen i detta område finns det fullt med husbåtar, hus i kulörta färger och segelbåtar. Lite som Nyhavns lillebror, fast inte lika fullsmockat med turister.

Bortom kanalen finns massvis av mysiga caféer på de slingrande kullerstensgatorna. Och runt hörnet finns även fristaden Christiania, liksom kyrkan tillika utsiktstornet Vor Frelsers Kirke, men mer om den längre ned på punkt 13.

6. Rosenborgs slott

Vad vore en weekendresa i Köpenhamn utan kunglig glans. Letar du efter klassiska saker att göra så är definitivt Rosenborgs slott en av dem. Vare sig du gillar historia, fascineras av vackra renässansslott eller bara gillar grönskande parker finns allt här. Kongens Have, som parken heter runt slottet, är förtjusande.

Rosenborgs slott är uppfört av Kristian IV på 1600-talet i holländsk renässansstil, och var kunglig residens flera hundra år. Själv bodde Kristian IV här fram till sin död 1648. Under sin livstid hann Kristian bland annat leda sina danska män under Kalmarkriget (1611-1613), samt grunda Kristianstad som stad efter just Kalmarkriget. Tänkvärt, när man spatserar runt i parken vid Rosenborgs slott.

7. Hippt och avslappnat i Nørrebro

Håll i hatten, nu blir det åka av. Utsedd till en av världens coolaste stadsdelar är Nørrebro precis så cool som alla säger den är. Här är det ruffigt och livligt, men vackert och opretentiöst på en och samma gång. Att gå på dessa gator är sällan tråkigt och är du i området för att äta och uppskattar det spontana och lite mer manjana har du kommit helt rätt.

Bäst restaurang- och barhäng med uteservering hittar du på Blågårdsgade, men mer om den här gatan precis nedanför i denna guide då den förtjänar en egen punkt på saker att göra i Köpenhamn.

8. Blågårdsgade

Vi stannar kvar i Nørrebro för här finns kanske hela Köpenhamns mest avslappnade restaurang- och bargata för trevligt häng: Blågårdsgade. På denna stämningsfulla tvärgata har du hela världens mat framför dina fötter. Välj bland tacos, sushi, afrikanskt och mat från Mellanöstern. Men framför allt, välj dumplings från GAO Dumpling. En halvtrappa ner från gatuplan med hål-i-väggen-känsla finns Köpenhamns bästa dumplings som bara måste upplevas.

Dumplings hos GAO dumplingbar på Nørrebro i Köpenhamn

Blågårdsgade ligger relativt centralt med cirka 20 minuters promenad från Ströget. Du tar dig enkelt hit via över bron (Dronning Louises Bro), vidare på Nørrebrogade och ganska så omgående så ligger Blågårdsgade på vänster sida. Väl på plats, förvänta dig god mat och härlig stämning, särskilt om solen skiner. Bra är dock att du inte behöver boka bord, utan slå dig bara ned på valfri bänk och sug in den danska atmosfären.

9. Strosa runt på gator är givet i Köpenhamn

Det bästa med Köpenhamn är kanske bara alla vackra hus och de pittoreska gatorna. Ta ett steg tillbaka och bara njut av färgexplosionen bland husen och de vackra fasaderna. De finaste gatorna finns såklart i innerstaden och egentligen kvittar det vart man går, men i området precis nedanför Nyhavn kan du i alla fall strosa omkring på några av Köpenhamns mest exklusiva gator.

Holbergsgade i närheten av Nyhavn i Köpenhamn
Holbergsgade, som sträcker sig från Nyhavn och vidare.
Gråbrødretorv med färggranna hus i bakgrunden
Gråbrødretorv, ett vackert torg strax ovanför Ströget.
Skindergade i Köpenhamn

Även norr om Ströget bjuder på massvis av fina gator och torg, däribland Gråbrødretorv. Hit kan du ta dig för att slappna av för en kopp kaffe eller öl, samtidigt som du blickar ut över torgets färgstarka hus.

Men tillbaka till södra sidan om Ströget, för vill du känna historiens vingslag ska du vandra på Magstræde. Med anor från 1520-talet är detta en av Köpenhamns äldsta gator och här finns än i dag hus från så tidigt som 1640. 

Köpenhamns äldsta gata
Magstræde, grundad 1520.
Gata i Köpenhamn med fina hus
Holbergsgade från en annan vinkel.
Vacker gata i Köpenhamn med hus i nyrenässans och barocken

10. Häng runt kanalen

Det finns många kanaler i Köpenhamn, men den som syftas på här är den som skiljer Nørrebro med den inre stadskärnan. Hit ska du gå för att bara hänga, sola eller spana på folk. Det är bra aktivitet på människor som passerar bron över kanalen i jämnhöjd med Nørreport station, och från valfri gräsplätt har du full överblick på det mesta. Innan du slår sig ner, spring förbi och köp en flaska rosé att dela på en varm sommardag.

11. Spela en runda biljard

Danska pubar och biljard går hand i hand. Det kvittar i vilken pub du sticker in huvudet i – ett biljardbord kommer alltid att stå intryckt längst in i något hörn. Och ibland kan biljard vara ett relativt så kul tidsfördriv. Bra är då att det är lättillgängligt och okomplicerat, som med allt annat i Danmark. Så om du behöver någonting att göra i Köpenhamn men vet inte vad – kliv in på första, bästa pub och sänk några biljardbollar!

Biljardbord på en pub i Köpenhamn

12. Stök på Köttbyn

Precis söder om Köpenhamns centralstation i området Vesterbro ligger Kødbyen, eller Köttbyn som vi svenskar kallar det. Har du ej hört talas om Köttbyn rekommenderas det starkt att traska bort hit. På detta gamla slaktområde lever nutidens köttmarknad vidare och här möts vi av neonskyltar och ruffiga byggnader som ramar in den perfekta industrikänslan.

Köttbyn är precis fullsmockat med restauranger, barer och klubbar – perfekt för en barrunda. Börja kvällen på Kødbyens Fiskebar för stans bästa fiskrestaurang eller på Gorilla för smårätter med internationell prägel. Eller så synar du köttmarknaden i sömmarna och tar en burgare på Tommi’s Burger Joint. Runda av kvällen med rejv på Jolene Bar eller Bakken. Ska du äta på Köttbyn rekommenderas det att boka bord, för här kan det lätt bli fullt då stället är omåttligt populärt.

13. Utsiktstorn 90 meter upp i luften

Vill du se Köpenhamn från ovan ska du bege dig till Vor Frelsers Kirke och ta dig de 90 meterna upp i utsiktstornet. Kyrkan och dess utsiktstorn, som stod färdigt i slutet av 1600-talet, bjuder på slående utsikt över den danska huvudstaden. Kyrkans mest karaktäristiska drag är den spiralliknande trappan som slingrar sig utanpå kyrkan de sista trappstegen. Det här är dock inget för den höjdrädda, med andra ord.

Kyrkan ligger på Christianshavn, nära Christiania. Det kostar cirka 100 svenska kronor att gå upp i kyrkan och biljetter kan bokas på kyrkans hemsida.

14. Illum Rooftop är given på listan över saker att göra i Köpenhamn

Oavsett vilken ”saker att göra-guide” i Köpenhamn man är inne på finns Illums takbar alltid med. Och det är kanske inte så konstigt, för den är helt klart värd att besökas. Förväntar du dig dock 54 våningar, slående utsikt och Dubai-vibbar får du dock dra ner förväntningarna. Illum Rooftop ståtar med ”bara” 6 våningar, men likväl bjuds det på en härlig atmosfär med utsikt över takåsar och det vackra torget nedanför, Amagertorv.

Illums takbar ligger mitt på Ströget i gallerian som heter just Illum – Köpenhamns motsvarighet till NK. Så efter du shoppat klart tar du hissen upp till takvåningen och avnjuter en grym lunch ute på trädäcket i solsken, eller varför inte inomhus runt köket med pulsen som bordsgranne. Variationen på mat gör att det finns något för alla här, allt ifrån fisk och skaldjur till pizza och pasta.

Öppet kök vid Illums takbar
Utsikt över Amagertorv från Illum rooftops takbar

15. Spänning och femkamp på Tivoli

Söker du spänning och äventyr är ett besök på Tivoli alltid kul. Visst, nöjesparken är inte Liseberg direkt i jämförelse men likväl finns det några åkattraktioner här ändå som väcker pirret i magen.

Är du här med ett gäng kompisar kan femkamp på Tivoli vara en kul grej att göra. Tänk Tuborg i plastglas och aktiviteter som kasta pil på ballonger och slå med hammare efter mullvadar som dyker upp – hörde vi dansk företagskicksoff? Biljetter till femkampen finns att lösa på plats inuti parken och mer info om vilka aktiviteter du kan välja på till femkampen läser du här: 5-kamp på Tivoli.

Eftersöker du mer avkopplande stämning kan du få detta också på Tivoli då det finns massvis av plats att slå sig ned och bara njuta av parkens grönska. Tivoli är normalt sett öppet från tidig vår till sen sommar, samt även under Halloween och jul. Vänligen se mer info på Tivoli.dk innan ert besök om öppettider.

16. Härlig uteservering på Zirup

Att ta en pilsner på krogen i Köpenhamn hör till, men vart är frågan? Hos Zirup, såklart! På Läederstrade, som ligger på en tvärgata till Ströget, finner du en av stans bästa och soligaste uteserveringar för ett schysst ölhak. Absolut, du kan äta här också men mest lockar nog pilsnern och andra förfriskningar.

På den drop in-vänliga uteserveringen bland franska caféstolar finns det gott om filtar och värmare, så här kan du svänga förbi året runt om du önskar.

Uteserveringen vid Zirup, en tvärgata från Ströget

17. Åka sightseeingbåt i kanalen

Hoppa på en sightseeingbåt som tar dig runt Köpenhamns vackra kanaler. Från myllret på Nyhavn och förbi det grandiosa operahuset vidare längst upp till Reffen, därefter vänder båtturen och tar dig igenom färggranna hus i Christianshavn och slutligen förbi Christiansborgs slott. Här under båtrundan finns det massvis av saker att spana på och uppleva, som du annars kanske hade missat under en weekendresa i Köpenhamn.

Personer på båt i kanalen i Köpenhamn för sightseeing

Båtarna avgår från Nyhavn eller vid stråket Ved Stranden, som ligger mittemot Christiansborgs slott. Företaget som driver båtarna är välkända Stromma och biljetter finns att boka online eller på plats vid respektive avgång. Båtar går året runt då de under vintern är övertäckta och uppvärmda. På båten finns dessutom alltid både dansk och engelsk guide.

18. Ät gott på Leaven

Är du i Köpenhamn över helgen och känner att du ”måste passa på att äta på en Michel-restaurang”, men avskräcks av priserna? Då kan restaurang Leaven vara ett bra mellanting. Denna gourmetrestaurang bjuder på nordisk finess till ett överkomligt pris. Hit går du för vällagad mat utan att sniffa på Michelin-priser. Välj själv bland smårätter, förrätter och varmrätter, eller gå för avsmakningsmenyn som brukar ligga på runt 5-6 rätter.

Leaven ligger på Ny Adelgade 4, precis i närheten av Kongens Nytorv i anslutning till Ströget. Alltså helt perfekt läge på en mysig Köpenhamnsgata där du befinner dig precis ”där det händer”. Värdesätter du dessutom god stämning och smakfull inredning lika mycket som maten och läget har du definitivt kommit rätt. Boka bord här för en trevlig kväll med god mat och digert vinutbud.

Utanför restaurang Leaven i närheten av Nyhavn

19. Nyhavn

Nä, vem försöker vi lura. Har du gått igenom hela den här Köpenhamnsguiden och känner ”vilka sopiga tips” på saker att göra, då ska du bege dig till Nyhavn. Det är en alldeles underbar plats att vara på och myllret här från turister, Köpenhamnsbor, sorlet från vattnet – ja, till och med skrålet från fiskmåsarna – är fantastiskt att lyssna på här. Därför är Nyhavn ohotad på listan av saker att göra i Köpenhamn, oavsett hur många gånger man besökt Köpenhamn.

Baren Nyhavn 17 med gul fasad

Det var samtliga tips på saker att göra i Köpenhamn. Hoppas vi kunde vidga vyerna något, annars rekommenderas starkt att spana in VisitDenmarks Köpenhamnstips. Ha det så bra i storstan!