Detta motsvarar storlek 30/32" i jeans (och andra byxstorlekar)

Ett par jeans som hänger på en klädställning

I den här artikeln ser du vad jeans storlek 30/32″ motsvarar – samt andra jeansstorlekar. Både vad det gäller omvandling från tum till centimer, men även i traditionella byxstorlekar enligt storleksguide för byxor och jeans. 

Okej, som du märkt så finns det en hel djungel med storleksguider där ute för byxor. Detta mestadels för att europeiska och amerikanska måttenheter skiljer sig åt, men även för att varje klädmärke har sina egna mått. Så vad vore inte bättre om vi reder ut omvandling av byxstorlekar en gång för alla – eller gör det även mer obegripligt. Förhoppningsvis det förstnämnda.

Det här motsvarar 30/32" i midja och benlängd

Vid omvandling från tum till centimeter för jeans så är alltid första siffran midjemåttet och den andra siffran innerbenslängd. För storlek 30/32″ motsvarar detta 76 cm i midjeomkrets och 81 cm i benlängd – åtminstone på pappret och förutsatt att en tum räknas som 2,54 cm. Många jeansmärken har dock egna storlekar och det kan skilja en cm hit och dit, se därför denna guiden endast som vägledande.

Bild som visar vad storlek 30/32" i jeans motsvarar i centimeter

Så mäter du midjemåttet och längden

Med vetskapen om att varje jeansmärke skiljer sig åt i storlekar kan det vid köp av nya jeans vara bra att mäta både sig egen midja och ett par välsittande byxor man har hemma, så att de överensstämmer.

Mäta på dig själv

För att fram midjemåttet på dig själv är ett vanligt riktmärke att mäta där du normalt har jeansen eller byxorna. Beroende på om midjan på byxorna du tänkt köpa är låg, medel eller hög bör du därför anpassa mätningen av midjemåttet därefter. För att få fram benlängden utgår man alltid från skrevet till marken så att innerben mäts, enligt bilden.

Mäta på ett par jeans/byxor

Vid mätning av ett par jeans eller byxor kan du göra det enkelt för dig vid omkretsen. Här räcker det att mäta endast från ena sidan till den andra och multiplicera med 2, i stället för att dra hela måttbandet runt. Och vid mätning av längden utgår du som innan från skrevet ner till marken.

Storleksguide för att omvandla byxstorlekar

Se omvandlingstabellen för att få fram vad storlek 30/32″ och andra jeansstorlekar motsvarar i traditionella byxstorlekar. Listan är generell och bör även den endast ses som vägledande då storlekar mellan jeansmärken skiljer sig åt. Kolla därför alltid tillverkarens storleksguide först, till exempel Nudie och Levi’s som har tydliga och bra storleksguider för sina jeans.

Enligt vår storlekstabell kan man rent generellt säga att jeansstorlek 30/32″ motsvarar storlek M i byxor, alternativt storlek 48 för herr eller storlek 38-40 för dam. 

Storleksguide för att omvandla storlekar för byxor och jeans

Det var denna storleksguide om byxstorlekar, och allra särskilt vad jeans storlek 30/32″ motsvarar. Hoppas du blev något klokare och lycka till med köpet av nya byxor!