Köptips:
Runt matbord med iläggsskiva

Vi har finkammat utbudet av runda matbord med iläggsskiva. Resultatet följer nedan.

Filippa från Rowico

Den vitpigmenterade eken, iläggsskivan som ingår utan extra kostnad och den smakfulla designen. Vi älskar allt med det här bordet. Priset är dessutom inte särskilt dyrt, vilket är ytterligare ett plus i kanten.

Ovan är en reklamlänk från X.

Mario från Mio

Runt bord med slittålig bordsskiva i laminat och som har ett förmånligt pris. Designen är välbekant, men förutom att det här bordet kan förlängas med upp till två extra iläggsskivor.

Ovan är en reklamlänk från X.

Space från Muubs

Stort, runt bord på 150 cm i omkrets med plats för 8 personer. Lägg i iläggsskivan och du har plats för ytterligare två gäster.

Ovan är en reklamlänk från X.

Vashti från Kave Home

Bordet fyllt med karaktär! Det svarta utförandet och korsande benen hamnar direkt i blickfånget. Vill du ha något unikt är detta bordet att satsa på.

Ovan är en reklamlänk från X.

Bjursta från IKEA

IKEA har dessvärre inte många runda bord som går att utöka i storlek, men de har detta och här är det hatten av som gäller. Det ‘dolda låset’ förhindrar nämligen den irriterande glipan som annars kan uppstå där iläggsskivorna ska placeras.

Carl från Stolab

Från Smålandsstenar och välkända varumärket Stolab hittar vi det här runda bidraget, tillverkat i massiv björk som ger ett läckert intryck. Bordet mäter 115 cm i omkrets och finns med både en eller två iläggsskivor. 

Ovan är en reklamlänk från X.

Symphony 82 från Haslev

Danskt designbord i vitoljad, massiv ek. Ett väldigt smakfullt bord som dessutom kan utökas i storlek till att bli riktigt stort.

Ovan är en reklamlänk från X.

Koster från Rowico

Ett lite mer tidlöst och rustikt alternativ som har en vacker, vitlackerad ytbehandling. Med en diameter på 120 cm och två iläggsskivor är bordet perfekt för alla tillfällen.

Oakland från Kave Home

Utdragbart bord som kan förlängas med två extra bordsskivor för plats upp till 8 personer. Stilrent, smakfullt och framför allt väldigt prisvärt då bordet finns hos Ellos Home till ett riktigt bra pris. 

Ovan är en reklamlänk från X.

Vardags från Stolab

De erkänt duktiga möbelsnickarna från Smålandsstenar har även sedan 1943 tillverkat Carl Malmstens klassiska bord. Här finns mycket historier och detaljer som tillsammans gör detta till ett av de mer klassiska runda borden med iläggsskivor.

Ovan är en reklamlänk från X.

Stockholm 2.0 från Englesson

Antagligen ett av de största runda borden där ute med iläggsskiva. Här ingår inte två, utan tre iläggsskivor (!). Detta helt utan extra kostnad. Totalt kan kan bordet bli hela 248 cm långt. 

Reklamlänk.

Owen från Bloomingville

Runt bord tillverkat i vitoljad massiv ek. Två iläggsskivor medföljer och totalt kan bordet bli hela 218 cm långt.

Ovan är en reklamlänk från X.

Symphony 86 från Haslev

Med en flört till Bruno Mathssons klassiska bord, Superellips, hittar vi det här runda och nätta bordet från danska varumärket Harlev. Diametern på endast 90 cm utan iläggsskiva gör att bordet passar lite varstans.

Ovan är en reklamlänk från X.

Sundborn från Mio

De erkänt duktiga möbelsnickarna från Smålandsstenar har även sedan 1943 tillverkat Carl Malmstens klassiska bord. Här finns mycket historier och detaljer som tillsammans gör detta till ett av de mer klassiska runda borden med iläggsskivor.

Ovan är en reklamlänk från X.

Mario från Mio

Ytterligare ett runt bord från Mio i samma serie som ovan, men med något annorlunda design vid bordsbenen. Precis som innan går storleken att utökas och ger ett matbord med flexibla möjligheter.

Ovan är en reklamlänk från X.

Viktigt att tänka på vid köp av runt matbord med iläggsskiva

Hur många får plats runt ett runt matbord?

Något som kan vara svårt är att uppskatta hur många personer som får plats vid ett runt matbord. Generellt brukar man räkna på att en person behöver cirka 60-70 cm i “svängrum” för att sitta bekvämt utan att behöva trängas med bordsgrannen. Mycket hänger också på vilken typ av stolar du har och bredd på dessa. En bred stol med armstöd som till exempel Y-stolen mäter 55 cm i bredd medan den nättare pinnstolen Lilla Åland endast mäter 44 cm i bredd. Våra rekommendationer om hur många som får plats vid en viss diameter ska därför bara ses som en ungefärlig fingervisning – självklart går det att trycka in någon stol extra. I slutändan handlar allt handlar om personliga preferenser i vad som upplevs som trångt eller acceptabelt.
Diameter      Antal personer
90 cm4 personer
100 cm4-5 personer
120 cm5 personer
130 cm5-6 personer
140 cm6 personer
150 cm6-7 personer
160 cm7 personer
180 cm8-9 personer

Hur många får plats med iläggsskiva?

En iläggsskiva är generellt cirka 50 cm bred, vilket motsvarar samma bredd som en vanlig matstol. Vid användning av en iläggsskiva kan man därför förenklat säga att det innebär ytterligare plats för två stolar – även om det kan bli lite trångt. Skulle du använda två iläggsskivor kan du därför i praktiken göra plats för fyra stolar. Men med vetskapen att varje person behöver 60-70 cm i svängrum för att sitta bekvämt är det mer troligt att två iläggsskivor endast ger plats för ytterligare 2-3 gäster. Exempel: ett runt bord på 120 cm i diameter med två iläggsskivor gör att bordets totala längd blir en bit över 200 cm. Bordet kan då utökas från 5 sittande gäster till 8-9 gäster. 

Matta under runt matbord

Tumreglen säger samma form på mattan som bordsskivan. Därför passar en rund matta bäst till ett runt matbord. Men egentligen är det kanske bara en fråga om smak. Det viktiga är mattan är större än bordsskivan och att stolarna står på mattan – vilket även gäller när stolarna är utdragna 

Förvaring av iläggsskiva

En del bord med iläggsskivor erbjuder möjligheten att förvara iläggsskivan under bordsskivan. Det här är så klart en väldigt smidig lösning där du inte behöver tänka på förvaring av bordsskivan, såsom att ha den på vinden eller i garaget. 

Ingår iläggsskiva?

Tvärtom vad man kan tro så ingår inte alltid iläggsskiva, trots att bordet kan utökas i storlek. Att köpa till en separat iläggsskiva kan gå upp till nästan 1500 kr.  

Material

Det finns för- och nackdelar med alla material. Den snygga massiva eken eller den tålig laminatskivan är ett val som många står och väljer mellan. Allt beror på levnadssituation och har du barn kan laminat vara ett mer praktiskt alternativ då det behöver mindre underhåll. 

Skillnaden på iläggsskiva och tilläggsskiva

Både iläggsskiva och tilläggsskiva har som syfte att utöka bordets storlek. Skillnaden är dock att en iläggsskiva till ett runt bord placeras i mitten av bordet, medan en tilläggsskiva placeras på ytterkanten av bordet. I praktiken kan det betyda att en iläggsskiva förvaras under bordet, medan en tilläggsskiva kan behöva extern förvaring.

Tips från Shelley

Tänk på att det kan vara en smart idé att “sola” sina iläggsskivor med jämna mellanrum. Med vetskapen att iläggsskivorna inte får särskilt mycket solljus på sig när de inte används kan det bli en stor kontrast till övriga bordet, särskilt ifall bordet är tillverkat av trä. Därför kan det vara smart att nån gång ibland ha iläggsskivorna i bordet, även fast det kanske inte behövs. På så vis undviker du en allt för stor färgkontrast.